MMA

VAD ÄR MMA?

MIXED MARTIAL ARTS

År 648 f.Kr introducerades sporten ”Pankration” (Grekiska för ”alla krafter”) i de Olympiska Spelen. Sporten kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning och blev med tiden den mest populära grenen i de Olympiska Spelen. Stående kamp och boxning var vanligt men ofta avgjordes matcherna på marken där både olika typer av lås och slag var tillåtna.

Modern Mixed Martial Arts (MMA) är designad för sparring och tävling (inget krav)och ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt men samtidigt säkerställa att ingen utövare skall få allvarliga skador. I allmänhet är boxning (Kickboxing och Muay Thai inkluderat), brottning (Fristil och Grekisk-Romersk samt i viss utsträckning Judo) och grappling (Brazilian Jiu-Jitsu samt i viss utsträckning Sambo) de tre stilar som utgör kärnan i nästan all modern MMA.

Det är en vedertagen tanke att ett MMA pass handlar om att slå varandra blodiga, ingenting kan vara mer fel. Reglerna är många i MMA och säkerheten sätts i första rum i alla lägen. Vissa tränar MMA med ambitionen att tävla någon dag medans andra tränar i rent motionssyfte så det är du som utövare som bestämmer vad just din ambition är.

Inom såväl västerländska som österländska kampsporter fostras utövarna i en anda av respekt, ödmjukhet och fair play, så även inom MMA som har sitt ursprung i båda dessa traditioner.

TOP